قتل حسن نصرالله
حمله اسرائیل به داخل بیروت
"محور مقاومت" ایران شکست خورد
حملات اسرائیل به لبنان
رهبران تهران پیشنهاد کردند که این شبه نظامیان لبنانی هستند که پس از کشته شدن حسن نصرالله و بمب گذاری در بیروت به اسرائیل حمله خواهند کرد.
گروهی از مردم که پرچم های زرد، چتر و عکس یک مرد مسن را در دست دارند بیرون جمع شده اند.
حامیان دولت در میدان فلسطین تهران در سوگ درگذشت حسن نصرالله، رهبر شبه نظامیان حزب الله لبنان در روز شنبه. آرش خاموشی برای نیویورک تایمز
نوشته فرناز فصیحی
29 سپتامبر 2024
در چشمانداز آشفته خاورمیانه، رهبر سالخورده ایران، آیتالله علی خامنهای، همیشه میتوانست بر اتحاد نزدیک، وفاداری تزلزل ناپذیر و دوستی عمیق حسن نصرالله، رهبر شبهنظامیان حزبالله لبنان تکیه کند.
هنگامی که اسرائیل آقای نصرالله را در یک حمله هوایی گسترده در روز جمعه کشت، به طور ناگهانی یک نیروی منحصر به فرد در سلسله مراتب نزدیکان آیت الله خامنه ای را از بین برد.
ایران به مدت 40 سال حزبالله را به عنوان بازوی اصلی شبکه نیابتی شبهنظامیان خود به عنوان دفاعی پیشرو در برابر اسرائیل پرورش داده بود. اما در دو هفته گذشته، ظرفیت حزبالله پس از موج حملات اسرائیل به رهبری، زرادخانه و ارتباطات آن شروع به فروپاشی کرد.
اکنون، شکافهایی در دولت ایران درباره نحوه واکنش به قتل آقای نصرالله باز شده است، با محافظهکارانی که برای پاسخ قاطعانه استدلال میکنند و میانهروها به رهبری رئیسجمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، خواستار خویشتنداری هستند.
همه اینها ایران و رهبر عالی آن را در موقعیتی آسیب پذیر قرار داده است.
چهار تن از مقامات ایرانی که آقای نصرالله را شخصاً میشناختند و از وقایع مطلع شده بودند، گفتند که آیتالله خامنهای از درگذشت دوستش سخت متزلزل شده و در ماتم است، اما حالتی آرام و عملگرا داشته است. مقامات، از جمله دو تن از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، خواستند نامشان فاش نشود، زیرا آنها مجاز به صحبت علنی نیستند.
آیتالله خامنهای تقریباً همین لحن را در ملاء عام داشت. او به جای حمله به اسرائیل، دو بیانیه خودداری صادر کرد و از آقای نصرالله به عنوان یک شخصیت برجسته در جهان اسلام و شبکه ای که در منطقه به عنوان محور مقاومت شناخته می شود، تمجید کرد و گفت که ایران در کنار حزب الله خواهد بود.
آیت الله علی خامنه ای روی فرشی با پرچم هایی در پس زمینه راه می رود.
آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، در اردیبهشت ماه در تهران. مقامات ایرانی گفتند که او از مرگ آقای نصرالله به شدت متزلزل شده است. آرش خاموشی برای نیویورک تایمز
به طور قابل توجهی، آیتالله خامنهای نشان داد که این حزبالله است، نه ایران، که هر گونه پاسخی به اسرائیل خواهد داد و ایران نقش حمایتی را ایفا خواهد کرد. وی گفت: «همه نیروهای مقاومت در کنار حزب الله هستند. این حزب الله در راس نیروهای مقاومت خواهد بود که سرنوشت منطقه را تعیین خواهد کرد.
به گفته برخی تحلیلگران، این نشانه قابل توجهی بود که آیت الله خامنه ای ممکن است در حال حاضر راهی برای پاسخگویی موثر به حمله اسرائیل به نیروهای نیابتی خود نداشته باشد. به نظر می رسد که او در مواجهه با یک انتخاب بین جنگ همه جانبه با اسرائیل یا دروغ گفتن به نفع حفظ خود، دومی را انتخاب می کند.
صنم وکیل، مدیر خاورمیانه در Chatham House گفت: «آنها در حال حاضر کاملاً توسط اسرائیل مات شده اند. بیانیه خامنه ای حکایت از گرانی لحظه و احتیاط دارد. او علناً به چیزی که نتواند ارائه دهد متعهد نیست.»
پس از اظهارات آیتالله خامنهای، انبوهی از واکنشها از سوی مقامات ارشد و فرماندهان نظامی ایران همان لحن محتاطانهای داشت و انتقامجویی را به دیگر گروههای شبهنظامی در منطقه برونسپاری کرد. ژنرال حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، گفت این "حزب الله، حماس و دیگر مبارزان فلسطینی" هستند که به اسرائیل ضربه خواهند زد.
در تهران، خبر کشته شدن آقای نصرالله، شوک و نگرانی مقامات ارشدی را برانگیخت که در تماسهای تلفنی خصوصی و در جلسات اضطراری به این فکر میکردند که آیا اسرائیل بعداً به ایران حمله خواهد کرد و آیا آیتالله خامنهای هدف بعدی آن چهار ایرانی خواهد بود. مقامات در مصاحبه های تلفنی گفتند.
محمدعلی ابطحی، معاون سابق رئیسجمهور ایران روز شنبه در مصاحبهای از تهران گفت: «این ضربه فوقالعاده سنگینی بود و اگر بخواهیم واقع بینانه بگوییم، ما هیچ مسیر روشنی برای جبران این شکست نداریم». ما به جنگ نخواهیم رفت، این از میز خارج است. اما ایران همچنین در حمایت از گروههای شبهنظامی در منطقه و همچنین در کاهش تنش با غرب، مسیر خود را تغییر نخواهد داد. همه این موارد را می توان همزمان دنبال کرد.»
آقای ابطحی گفت که احساس جمعی در میان مقامات ایرانی "شوک، خشم، اندوه و اضطراب زیاد" است.
این بسیار متفاوت از احساسات پس از حملات 7 اکتبر حماس به اسرائیل بود، زمانی که ایران و دیگر نیروهای نیابتی آن حمله غافلگیرانه را جشن گرفتند. در آن زمان، حزبالله تقریباً بلافاصله با موشک به شمال اسرائیل حمله کرد و به تبادل آتش ادامه داد. ایران به تدریج شبکه گروههای شبهنظامی خود را که در مجموع به عنوان «محور مقاومت» شناخته میشوند، فعال کرد تا جبهههایی را علیه اسرائیل باز کند و هرجومرج در منطقه ایجاد کند تا هم آمریکا و هم اسرائیل را برای آتشبس با حماس تحت فشار بگذارد.
برای ایران، قمار این بود که فشار را بدون شروع یک جنگ منطقهای فراگیر حفظ کند.
از بسیاری جهات، رویارویی یک ساله بین ایران و نیروهای نیابتی آن و اسرائیل با کشته شدن آقای نصرالله به خشونت کشیده شد. به نظر می رسد تلاش ایران برای تضعیف اسرائیل از طریق نیابت هایش نتیجه معکوس داشته است و به ضربه فاجعه باری علیه استراتژیک ترین متحد خود منجر شده است.
مقامات ایرانی گفتند، زمانی که این خبر منتشر شد که به احتمال زیاد اسرائیل آقای نصرالله را کشته است، آیت الله خامنه ای جلسه اضطراری شورای عالی امنیت ملی را در منزل وی تشکیل داد. در این جلسه، مردم در مورد نحوه پاسخگویی اختلاف نظر داشتند.
به گفته مقامات آشنا با این نشست، اعضای محافظهکار، از جمله سعید جلیلی، نامزد پیشین ریاستجمهوری، استدلال کردند که ایران باید با حمله به اسرائیل به سرعت بازدارندگی ایجاد کند، قبل از اینکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، جنگ را به تهران بیاورد.
رئیس جمهور جدید ایران، آقای پزشکیان، که هفته گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به رهبران جهان گفت که دولتش می خواهد تنش ها را کاهش دهد و با غرب کنار بیاید، با چنین واکنشی مخالفت کرد و گفت که ایران نباید در تله بیفتد. مقامات ایرانی گفتند که توسط آقای نتانیاهو برای یک جنگ گسترده تر تعیین شده است.
رئیس جمهور مسعود پزشکیان در حال قدم زدن با فردی که لباس پلیس بر تن دارد.
مسعود پزشکیان رئیس جمهور روز سه شنبه در سازمان ملل متحد در نیویورک. آقای پزشکیان در مجمع عمومی به رهبران جهان گفت که دولت او می خواهد تنش ها را کاهش دهد. گراهام دیکی/نیویورک تایمز
دیگر صداهای میانه رو در شورا استدلال کردند که آقای نتانیاهو تمام خطوط قرمز را پشت سر گذاشته است و اگر اسرائیل به اسرائیل حمله کند، ایران ممکن است با حملات هولناکی به زیرساخت های حیاتی خود روبرو شود، چیزی که کشور قادر به تحمل آن نیست، به ویژه با توجه به وضعیت وخیم اقتصاد
اما تلویزیون دولتی که توسط وابستگان آقای جلیلی اداره میشود، برخلاف احتیاط آیتالله خامنهای، از ایران خواست به اسرائیل حمله کند. هیچ تفاوتی بین تهران و بغداد و بیروت نیست. گوینده تلویزیون دولتی گفت: رژیم به دنبال هر یک از این اهداف خواهد آمد. نتانیاهو فقط یک زبان را میفهمد و آن موشکهای بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین است.»
در داخل کشور، ایران با مجموعه ای از چالش ها مواجه بوده است، از نارضایتی عمومی علیه فساد دولتی و سوء مدیریت اقتصاد و سختی های گسترده گرفته تا نفوذ اسرائیل به صفوف نظامی و سیاسی ایران.
در نیویورک، آقای پزشکیان به خبرنگاران گفت که ایران آماده است «اگر اسرائیل سلاحهای خود را زمین بگذارد، سلاحهای خود را زمین بگذارد» و خواستار مداخله یک نیروی بینالمللی در برقراری صلح در خاورمیانه شد.
آقای پزشکیان در طول دو ماه ریاستجمهوری خود مجبور بوده است با دو بحران بزرگ دست و پنجه نرم کند: ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، در تهران در شب تحلیف خود و قتل نصرالله در آستانه تولدش.
آن بحران ها او را به یک هدف آسان در میان محافظه کاران در ایران تبدیل کرد که از پیام آشتی جویانه او در نیویورک انتقاد کردند و گفتند که این پیام نشان دهنده ضعف و شجاعت اسرائیل برای کشتن آقای نصرالله است. محافظه کاران استدلال می کردند که ایران باید جنگنده های خود را به لبنان اعزام کند، همانطور که برای دولت سوریه در جنگ داخلی خود انجام داد تا در صورت جنگ همه جانبه با اسرائیل به حزب الله کمک کند.
آیتالله محمدحسن اختری، رئیس کمیته حمایت از فلسطینیان ایران و رئیس سابق روابط بینالملل دفتر آیتالله خامنهای، روحانی محافظهکار گفت: اسرائیل به هستهی مقاومت حمله کرده است و ما نمیتوانیم بیتفاوت باشیم.
بیلبوردی در تهران که قاسم سلیمانی، ژنرال ترور شده ایرانی، و اسماعیل هنیه، رهبر حماس را که در ماه ژوئیه در ایران کشته شده است، نشان می دهد. آرش خاموشی برای نیویورک تایمز
دو تن از اعضای سپاه پاسداران - از جمله یک استراتژیست که در دو روز گذشته در برنامهریزی نشستهایی درباره نحوه واکنش ایران شرکت کرده بود - در مصاحبههایی گفتند که اولویت فوری ایران کمک به حزبالله برای روی پاهای خود و تعیین جانشین آقای اوست. نصرالله، یک ساختار فرماندهی جدید ایجاد کنید و یک شبکه ارتباطی امن را بازسازی کنید. آنها گفتند که سپس حزب الله می تواند انتقام خود را علیه اسرائیل برنامه ریزی کند.
ایران برنامه بود
این دو عضو سپاه پاسداران گفتند که یک فرمانده ارشد نیروی قدس را از طریق سوریه به بیروت بفرستند تا به بهبود حزب الله کمک کند.
آیتالله خامنهای در ایران پنج روز عزای عمومی اعلام کرد، اما در سراسر کشور واکنشها به درگذشت آقای نصرالله متفاوت بود. حامیان دولت در میدان فلسطین تهران مراسم عزاداری برپا کردند. آنها پرچم زرد حزب الله را به اهتزاز درآوردند و شعار «انتقام، انتقام» و «مرگ بر اسرائیل» سر دادند.
اما در میان مخالفان، قربانیان سرکوب های وحشیانه دولت و بسیاری از مردم عادی ایران، آقای نصرالله به عنوان بازوی سرکوب رژیم در نظر گرفته می شد. به گفته شاهدان، آنها با رقصیدن در خیابان ها و عبور از جعبه های شیرینی در ایستگاه های ترافیکی در چندین شهر، از مرگ او خوشحال شدند. ماشین هایی که از آنجا عبور می کردند به نشانه حمایت بوق می زدند.
فرناز فصیحی رئیس دفتر سازمان ملل برای روزنامه تایمز است، که پوشش اصلی این سازمان را بر عهده دارد و همچنین ایران و جنگ سایه بین ایران و اسرائیل را پوشش می دهد. او در نیویورک مستقر است.
https://www.nytimes.com/2024/09/29/world/middleeast/iran-hezbollah-israel-nasrallah.html#
Killing of Hassan Nasrallah
Israeli Strike Inside Beirut
Iran’s ‘Axis of Resistance’ Flails
Israeli Raids in Lebanon
Iran’s Leaders Are Vulnerable, Divided and at a Crossroad on Response to Israel
Leaders in Tehran suggested it would be the Lebanese militia that would strike back at Israel after the killing of Hassan Nasrallah and bombings in Beirut.
A group of people holding yellow flags, umbrellas and a photo of an older man gather outside.
Government supporters in Tehran’s Palestine Square mourning the death of Hassan Nasrallah, the leader of the Lebanese militia Hezbollah, on Saturday.Arash Khamooshi for The New York Times
By Farnaz Fassihi
Sept. 29, 2024
In the turbulent landscape of the Middle East, Iran’s aging supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, could always rely on the close alliance, unwavering loyalty and deep friendship of Hassan Nasrallah, the leader of the Lebanese militia Hezbollah.
When Israel killed Mr. Nasrallah in a massive airstrike on Friday, it abruptly wiped out a singular force in Ayatollah Khamenei’s hierarchy of close associates.
Iran had for 40 years nurtured Hezbollah as the main arm of its proxy network of militias, as a forward defense against Israel. But in the past two weeks, Hezbollah’s capacity began to crumble under wave after wave of Israeli attacks on its leadership, arsenal and communications.
Now, fissures have opened within the Iranian government over how to respond to Mr. Nasrallah’s killing, with conservatives arguing for a forceful response and the moderates, led by Iran’s new president, Masoud Pezeshkian, calling for restraint.
All of this has left Iran, and its supreme leader, in a vulnerable position.
Four Iranian officials who knew Mr. Nasrallah personally and had been briefed on events said that Ayatollah Khamenei had been deeply shaken by his friend’s death and was in mourning but had assumed a calm and pragmatic posture. The officials, including two members of the Islamic Revolutionary Guards Corps, requested anonymity, as they were not authorized to speak publicly.
Ayatollah Khamenei struck much the same tone in public. Instead of lashing out at Israel, he issued two restrained statements, praising Mr. Nasrallah as a leading figure in the Muslim world and the network known regionally as the axis of resistance, and saying that Iran would stand by Hezbollah.
Ayatollah Ali Khamenei walks on a carpet with flags in the background.
Ayatollah Ali Khamenei, supreme leader of Iran, in Tehran in May. Iranian officials said that he had been deeply shaken by Mr. Nasrallah’s death.Credit...Arash Khamooshi for The New York Times
Significantly, Ayatollah Khamenei signaled that it would be Hezbollah, not Iran, that would be leading any response to Israel, and that Iran would play a supporting role. “All of the forces in the resistance stand by Hezbollah,” he said. “It will be Hezbollah, at the helm of the resistance forces, that will determine the fate of the region.”
It was a striking sign, some analysts said, that Ayatollah Khamenei may have no way to respond effectively at the moment to Israel’s onslaught on his proxies. Faced with a choice between all-out war with Israel or lying low in the interest of self-preservation, he appears to be choosing the latter.
“They are completely checkmated by Israel at this moment,” said Sanam Vakil, the director for the Middle East at Chatham House. “Khamenei’s statement is indicative of the gravity of the moment and the caution; he is not publicly committing to anything that he can’t deliver.”
After Ayatollah Khamenei’s statements, a flurry of reactions from senior Iranian officials and military commanders had the same cautious tone, outsourcing revenge to other militia groups in the region. Gen. Hossein Salami, the commander in chief of the Revolutionary Guards, said it would be “Hezbollah, Hamas and other Palestinian militants” that would deliver blows to Israel.
In Tehran, the news of Mr. Nasrallah’s death cast a pall of shock and anxiety over senior officials who wondered in private phone calls and during emergency meetings if Israel would strike Iran next, and if Ayatollah Khamenei would be its next target, the four Iranian officials said in telephone interviews.
“This was an incredibly heavy blow, and realistically speaking, we have no clear path for recovering from this loss,” Mohammad Ali Abtahi, a former vice president of Iran, said in an interview from Tehran on Saturday. “We will not go to war, that’s off the table. But Iran will also not reverse course in supporting the militant groups in the region, nor in defusing tensions with the West. All of these things can be pursued at the same time.”
Mr. Abtahi said the collective feeling among Iranian officials was one of “shock, anger, sadness and a lot of anxiety.”
This was far different from the sentiment after Hamas’s Oct. 7 attacks on Israel, when Iran and its other proxies celebrated the surprise incursion. At that time, Hezbollah almost immediately attacked Israel’s north with rockets and continued exchanging fire. Iran gradually activated its network of militant groups known collectively as the “axis of resistance” to open fronts against Israel and create chaos in the region to pressure both the United States and Israel into a cease-fire with Hamas.
For Iran, the gamble was to keep the pressure percolating without setting off an all-out regional war.
In many ways, the yearlong confrontation between Iran and its proxies and Israel came to a violent head when Mr. Nasrallah was killed. Iran’s effort to weaken Israel through its proxies has appeared to backfire, leading to a catastrophic blow against its most strategic ally.
When the news broke that Israel had most likely killed Mr. Nasrallah, Ayatollah Khamenei convened an emergency meeting of the Supreme National Security Council at his home, the Iranian officials said. During the meeting, people were divided on how to respond.
Conservative members, including Saeed Jalili, an influential former presidential candidate, argued that Iran needed to establish deterrence quickly with a strike on Israel, before Israel’s prime minister, Benjamin Netanyahu, brought the war to Tehran, according to officials familiar with the meeting.
Iran’s new president, Mr. Pezeshkian, who spent last week telling world leaders at the United Nations General Assembly that his government wanted to defuse tensions and get along with the West, argued against such a response, saying that Iran should not fall into a trap being set by Mr. Netanyahu for a wider war, the Iranian officials said.
President Masoud Pezeshkian walking with a person wearing a police uniform.
President Masoud Pezeshkian at the United Nations in New York on Tuesday. Mr. Pezeshkian told world leaders at the General Assembly that his government wanted to lower tensions.Credit...Graham Dickie/The New York Times
Other moderate voices on the council argued that Mr. Netanyahu had blown through all red lines, and that if it assaulted Israel, Iran could face dire attacks on its own critical infrastructure, something the country could not afford, those officials said, particularly given the dire state of the economy.
But state television, run by Mr. Jalili’s affiliates, called for Iran to strike Israel, in open defiance of Ayatollah Khamenei’s caution. “There is no difference between Tehran and Baghdad and Beirut; the regime will come after each of these targets,” the anchor of state television said. “Netanyahu only understands one language, and that’s ballistic missiles and drones.”
Domestically, Iran has faced a cascade of challenges, from public discontent against government corruption and mismanagement of the economy and widespread hardship to Israel’s infiltration into Iran’s military and political ranks.
In New York, Mr. Pezeshkian told reporters that Iran was ready to “lay down its arms if Israel laid down its arms,” and called for an international force to intervene in establishing peace in the Middle East.
Mr. Pezeshkian has had to contend with two major crises during his two months in office: the Israeli assassination of the Hamas political leader, Ismail Haniyeh, in Tehran on the night of his inauguration and Mr. Nasrallah’s killing on the eve of his birthday.
Those crises made him an easy target among conservatives in Iran who criticized his conciliatory message in New York, saying it showed weakness and emboldened Israel to kill Mr. Nasrallah. The conservatives argued Iran should deploy fighters to Lebanon, as it did for the Syrian government in its civil war, to help Hezbollah in the event of an all-out war with Israel.
“Israel has attacked the nucleus cell of the resistance and thus we cannot be indifferent,” said a conservative cleric, Ayatollah Mohammad Hassan Akhtari, the head of Iran’s Committee to Support Palestinians and the former head of international relations in Ayatollah Khamenei’s office.
A billboard in Tehran depicting Qassim Suleimani, an assassinated Iranian general, and Ismail Haniyeh, the Hamas leader killed in Iran in July.Credit...Arash Khamooshi for The New York Times
Two members of the Revolutionary Guards — including a strategist who had been in planning meetings for the past two days on how Iran should respond — said in interviews that Iran’s immediate priority was to help Hezbollah get back on its feet, name a successor to Mr. Nasrallah, line up a new command structure and rebuild a safe communications network. Then, Hezbollah can plan its retaliation against Israel, they said.
Iran was planning to send a senior Quds Forces commander to Beirut by way of Syria to help guide Hezbollah’s recovery, the two Revolutionary Guards members said.
Ayatollah Khamenei announced five days of mourning in Iran, but across the country, the reaction to Mr. Nasrallah’s death was mixed. Supporters of the government staged public mourning ceremonies in Tehran’s Palestine Square. They waved the yellow flag of Hezbollah and chanted, “revenge, revenge,” and “death to Israel.”
But among dissidents, victims of the government’s brutal crackdowns and many ordinary Iranians, Mr. Nasrallah was viewed as an arm of the regime’s oppression. They rejoiced at his death, dancing in the streets and passing boxes of sweets at traffic stops in several cities, according to witnesses. Cars that passed by honked their horns in support.
Farnaz Fassihi is the United Nations bureau chief for The Times, leading coverage of the organization, and also covers Iran and the shadow war between Iran and Israel. She is based in New York.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر