العربیه - برنامه محل نقاش در رابطه با شیوه تنظیم رژیم در منطقه
تلویزیون العربیه ۲۸/۵/۱۴۰۳
العربیه - برنامه محل نقاش در رابطه با شیوه تنظیم رژیم در منطقه + کلیپ میزگرد با المعایطه وزیر سابق تبلیغات اردن و یک دیپلمات رژیم
مجری:
هر چقدر که اوضاع حساس باشد و مواضع طرف حسابها هر چه باشد و هر چقدر که اضطراب سخت باشد ما برای دریافت صحیح از موضوعات و رهائی از ترس، به برنامه محل نقاش نیازمند هستیم .
افکت خامنه ای با عنوان: چهره ایران بین قدرت یا توهم.
صحنه ای که خامنه ای در حین نماز میت هنیه، با ترس به آسمان نگاه می کند را نیز نشان داد.
افکتهای شهروندان عرب:
ایران یک دولت قوی و بزرگ است ولی فقط در ظاهر.
نقش برجسته ای ندارد.
یک کشور دوست. البته برای اسرائیل.
خیلی مفتضح و متجاوز.
خونریزی میکند برای آنچه که آمریکا میخواهد.
این نیرو هیچ کاری در رابطه با اسرائیل انجام نمی دهد.
مجری:
چرا جواب نمیدهند و چرا وقتی جواب میدهند اقدام آنها سوال برانگیز می شود؟ این ها سوالاتی است که هر بار اسرائیل خطوط قرمز ایران را می شکند مطرح میشود.
موضوعاتی که هر بار به یک جنگ در سایه یا یک جنگ نیابتی نزدیک می شود و بصورت خیلی علنی جدی بودن تهدیدات را به آزمایش می کشد. آیا این حق ایران است که متتظر زمان و مکان مناسب باشد تا پاسخ لازم را بدهد. یا این که این یک جنگ روانی است که موجودیت صهیونیستی در ترس از آن به سر می برد و هر بار جدی بودن این تهدیدات به آزمایش کشیده می شود. همه این ها عبارات مکرری است که در یک زنجیره مستمر با عقب نشینی شروع می شود سپس به بحران تبدیل می شود و نهایتا با یک پاسخ از طرف ایران مواجه می شویم که اصلا قابل مقایسه با میزان بالای قدرت نظامی اسرائیل نیست. موضوعی که هر بار بحث بر انگیز می شود. یک دولت با دو تصویر. یک طرف ایران یک دولت غیر قابل نفوذ که غرب هم آن را تقویت میکند و در طرف دیگر تصویری پاره شده که پوشالی بودن آن لو رفته است با نقض های امنیتی در داخل ایران با ترورهایی در اولین لایه های رهبری آن در حالی که نوک تیز سرنیزه اش به سمت خارج است. و یک سوال:
آیا ایران یک نیروی منطقه ای واقعی است که توان آن را دارد که با اسرائیل مقابله کند؟ یا این که یک ببر کاغذی است که رهبران آن برای حرکت دادن جاسوسان منطقه ای شان اشک ریزان با یک ایدئولوژی پر از شکاف، ظاهر می شوند؟
توضیحات صوتی گوینده با کلیپ خامنه ای و رئیسی گریان و فیلم موشک به عین الاسد و بمباران سفارت رژیم در دمشق و ..... :
این بود ضربه هایی که رژیم دریافت کرده است. کشته شدن نوک تیز تهاجم او در خارج مرزها قاسم سلیمانی. ضربه ای سنگین که رژیم ملزم بود که جواب میدهد تا بتواند تعادلش را بدست بیاورد. ضربه ای که به همه جا خورد غیر از هدف. سپس بمباران سفارت رژیم در دمشق و همان مواضع تهران و واکنش هایی که بدون نتیجه بود. ترور اسماعیل هنیه رهبر حماس در تهران و ایران در تنگنایی جدید و جدیت و فوریت پاسخ. ایران الآن میدان جنگ شده است. ایران از زمان سقوط شاه یک جنگ منطقه ای را علیه عراق رهبری کرد که خونریزی انسانی و اقتصادی و نظامی گسترده ای را برایش داشت. که باعث شد در سیاستهای داخلی و خارجی اش تجدید نظر کند. همزمان مرحله صدور جنگ را شروع کرد همانطور که آن متهم شده است. مرحله دفاع از مستضعفین را شروع کرد. تحت شعار صدور انقلاب. و ایران محور یک رهبری شد از چهار بخش مقاومت که در بین همسایه هایش با عصای خودش بر سر آنها می کوبد و بدنبال منافع خودش است. از دشمنی با اسرائیل و آمریکا بهره می برد. ایران می گوید باعث نگرانی کشورهای بزرگ شده است با تأسیسات هسته ای و نیروی موشکی و هوایی که با هزار احتمال روی آن حساب میشود. در عین حال که رهبرانش از کشته شدن، و زمین و اسرارش از نفوذ، رهایی ندارند. و چهره ای که مستمرا از داخل و خارج به آتش کشیده میشود. یک دولت نفتی که هر سال بیکاری بیشتری بر آن تحمیل می شود و رقم بی سابقه ای از هجرت مغزها را سالانه به ثبت می رساند. اما شهروندان آنها ضعیف ترین حلقه هستند. اکثر آنها زیر خط فقر زندگی می کنند با پول ریال که طی سالها ارزشش را از دست داده است. وضعیت داخلی، دوگانگی این رژیم در ارزشها را بخوبی نشان میدهد. در این دوگانگی خامنه ای، از یکطرف سلاح هسته ای را حرام می کند و از طرف دیگر، همزمان برای پیشرفت و تکامل سلاح هسته ای آن تلاش میکند و جنبش های مسلحانه را علیه رژیم های کشورهای مربوطه در خارج ایران تقویت میکند و تظاهراتی که خواهان تغییر رژیم ایران هستند را در داخل کشور سرکوب میکند و پروژه های توسعه طلبانه منطقه ای اش را تأمین مالی می کند و سیاست های سرکوبگرانه اش را در داخل پیش میبرد. تضادها و درگیریهای بیشمار و سوال آخر.
آیا موشکهای بالستیک و زبان تهدید رسانه ای، قدرت واقعی ایران را نشان می دهد یا این که همه این ها برگه هایی است برای بازار گرمی و لاپوشانی واقعیت: یک ببر کاغذی ایرانی؟
مجری:
خوشامد می گویم به مهمانان برنامه امشب محل نقاش دکتر سمیح المعایطه وزیر تبلیغات سابق اردن و محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی. (وی دیپلمات سابق رژیم در لبنان میباشد)
در ماههای اخیر در اثر درگیری با اسرائیل یک نوع خدشه دار شدن در چهره رژیم ایران و قدرت منطقه ای که خودش را در آن نشان میداد بوجود آمده است بطوری که اسرائیل ایران را عقب راند بدون این که این قدرت منطقه ای بتواند واکنشی نشان بدهد. همان که می گفت قادر است اسرائیل را محو کند. در این رابطه چه می گویید:
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
نیت ایران برای پاسخگویی همچنان پابرجاست. آنچه که اسرائیل انجام داده است تأثیر کیفی و استراتژیک در تعادل قوای ما ندارد یک کار کیفی نظامی بحساب نمی آید. برعکس آنچه که ایران انجام می دهد و آنچه که در وعده صادق انجام دادیم که البته فقط در پاسخ حمله اسرائیل به سفارت نبود بلکه پاسخ همه جنایتهای اسرائیل بود و هدف این بود تعادل جدیدی با پاسخ قدرتمندانه برقرار شود که اسرائیل دیگر جرأت نکند به این جنایتها دست بزند.
مجری:
برخی می گویند این پاسخ شکست خورده است و آنچه که مورد نظر بوده است را محقق نکرده است. درست است که در این اقدام از پهباد و موشک استفاده شده است ولی کجا بود آن برنامه موشکهای بالستیک که ایران از آن دم می زد و کجا است آن دولتی که گفته می شود می تواند سلاح هسته ای داشته باشد.
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
اگر این طور است پس این همه جیغ و دادها برای چی است؟ اگر پاسخ بی تأثیر بوده است چرا این همه آه و ناله.
اولا کاری که اسرائیل کرد یک جنایت و تجاوز امنیتی بود و نه چیز دیگر و آنچه که ایران انجام داد یک ابتکار عمل نظامی علنی روشن و میدانی اعلام شده به معنی کامل کلمه بود. این اول. دوم این که آنچه که ایران استفاده کرد موشکها و پهبادهای خیلی قدیمی بود در حالی که طرف دیگر ده کشور با همه امکاناتشان آمده بودند و لایه های متعددی برای جلوگیری از موشکهای ایران برقرار کرده بود. و یک و نیم میلیارد دلار هزینه کردند که مانع رسیدن موشکهای ایرانی شوند ولی موشکها به سه موقعیت مورد نظر رسید. موشکهای قدیر. این یک عملیات تاکتیکی بود.
اگر ایران جواب بدهد می گویند چرا جواب می دهید و اگر جواب ندهد می گویند ایران نمی تواند جواب بدهد. به هر حال زمان پاسخ ایران به افراد ذیربط مربوط است.
مجری:
آقای وزیر سفیر (شریعتمداری) می گوید ایران قوی است. ایران می توانست با پهباد و موشک به عمق خاک اسرائیل برسد. هرچند موشکها و پهبادها پیشرفته نبودند ولی توانستیم به طرفهای مقابل بفهمانیم که می توانیم به عمق اسرائیل برسیم و تأثیر داشته باشیم. آیا شما فکر میکنید این ها قانع کننده است برای این که نشان بدهد که ایران یک نیروی منطقه ای قوی است؟
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
ایران را نباید بر اساس یک داستان و حادثه واحد قرائت کرد. ایران با رژیم جدید از پایان دهه هفتاد وجود دارد. رژیم ایران از 45 سال پیش از زمانی که خمینی به حاکمیت رسید وجود دارد. ایران در تمام این سالیان در یک جنگ وارد شد که همان جنگ ایران و عراق بود و در هیچ جنگ دیگری وارد نشد. من بر اساس آنچه که خودم فهمیدم و از دوستانم که در تهران بودند شنیدم نتیجه جمعبندی ایران از جنگ ایران و عراق این است که ایران از این پس هرگز در هیچ جنگی مستقیم وارد نخواهد شد. در رابطه با این اصطلاح که شما بکار بردید که ایران از پشت وارد می شود این اصطلاح را مدیر اطلاعات سعودی بیست سال پیش در یک کنفرانس در دانشگاهی در عمان بکار برد و گفت ایران از پشت با پنجه های پولادین وارد می شود. در این راستا ایران خیلی موضوع را گسترش داد علیه آمریکا و شیطان اکبر و علیه اسرائیل و کمکهایی را به نیروهای نیابتی ارائه داد که نزدیک ترین آنها جهاد اسلامی قبل از این که حماس بوجود بیاید بود. ولی ایران از زمان خمینی تا امروز در یک درگیری مستقیم نه با اسرائیل و نه با آمریکا وارد نمی شود.
مجری:
یعنی این که نمی تواند یا نمی خواهد؟
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
ایران یک پروژه دراز مدت دارد. در منطقه همیشه در نقاط ضعیف و آسیب پذیر با پنجه های پولادینش وارد می شود. همانطور که مثلا در سوریه وارد شد. قبل از آن در دهه هشتاد در لبنان بود. در عراق وارد شد و به یمن وارد شد. یک پروژه گسترده در منطقه دارد و در رابطه با آرمان فلسطین کار دارد. ایران آرمان فلسطین را برای پروژه خودش بکار می برد.
مجری:
شما گفتید که ایران ببر کاغذی است الآن از پنجه های فولادین صحبت میکنید این را چگونه تفسیر میکنید؟
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
بله من می گویم با پنجه های فولادین.
مجری:
آقای سفیر شما چه میگویید؟
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
وی توضیحاتی در رابطه با جنگ با عراق و اقدامات اسرائیل میدهد که تکراری است.
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
آمریکا عراق را اشغال کرد و سپس ایران از طریق پنجه های فولادین خودش، عراق را بطور کامل تحویل گرفت و به همه جا مسلط شد. در سوریه با نیروهای نیابتی و در لبنان با حزب الله وارد شد و نفوذش را گسترش داد. یمن هم به همین ترتیب و این ها داستانهای قدیمی است. چرا وی (اشاره به شریعتمداری) از ارتش های عرب صحبت میکند و می گوید ایران در همه جا سمبل مقاومت است. از روز 7 اکتبر که تجاوز به غزه شروع شد تا امروز ایران فقط دو بار از پاسخ به اسرائیل صحبت کرده است. یکی روزی که سفارتش در دمشق بمباران شد و یکی هم امروز رهبر عالی ایران در حالی که پرچم قرمز در بالای مسجد نصب شده بود از ترور شیخ اسماعیل هنیه که خدا رحمتش کند صحبت کرد. کجا است درگیری ایران و اسرائیل. این یک درگیری و تضاد برای نفوذ است و نه برای اصول. بین ایران و اسرائیل، تمامی درگیری ها برای رقابت برای نفوذ بیشتر است. اسرائیل پروژه اتمی عراق را بمباران و نابود کرد ولی پروژه های اتمی رژیم دهها سال است جریان دارد و اسرائیل هم کاری ندارد.
من می گویم موضوع ایران و اسرائیل جنگ و درگیری بر سر اصول نیست موضوع رقابت برای نفوذ بیشتر است. از روز اول درگیری غزه و کشته شدن فلسطینی ها کجا است دفاع ایران. ایران تصریح کرد که کاری به جنگ در غزه ندارد.
مجری:
حتی پاسخ رژیم به ترور سلیمانی دردناک نبود. رژیم به ترامپ اطلاع داد سپس چند موشک بدون خسارت شلیک شد و کار تمام شد.
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
ایران از روزی که خمینی آمده است تا امروز یک گلوله هم به اسرائیل شلیک نکرده است. ایران درخواست می کند که مرزهایش با اسرائیل باز شود و مرزهایش با محور مقاومت را فراموش می کند. ایران نه امروز و نه در آینده هیچگاه با اسرائیل نخواهد جنگید.
من این جا نمی خواهم وارد سیاست های منطقه ای دولتهای منطقه شوم و این موضوع این گفتگو نیست. آنها میخواهند ایران در این منطقه یک جنگ بپا کند این کار را ایران نمی کند ولی اسرائیل میخواهد که ایران این کار بکند ولی ایران چنین فرصتی را مجانا به اسرائیل نخواهد داد.
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
این موضوعات جای بحث ندارد. حزب الله قبلا گفته است که پول و سلاح و غذا و لباسش را هم ایران می دهد. میلیشیاهای عراق و بقیه در یمن و سوریه و لبنان همه گفته اند که ولائی هستند یعنی که بطور مطلق تابع ولایت فقیه ایران هستند. ایران وارد هیچ جنگی با اسرائیل نخواهد شد این را آمریکا و اسرائیل خوب میداند ایران با پنجه های فولادینش دنبال نفوذ در منطقه در رقابت با اسرائیل است.
مجری:
بیاد بیاوریم که کجا است آن قدرت بزرگی که در مورد آن صحبت می شد. سلیمانی کشته شد. سفارت ایران در دمشق هدف قرار گرفت. رهبر جنبش حماس در زمین ایران کشته شد. ایران همچنان ساکت است و با خواری می گوید عقب نشینی تاکتیکی. دیگر اسرائیل چه کاری باید با ایران بکند که ایران پاسخ نظامی بدهد.
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
اول این که پاسخ ایران بسیار قاطع و لرزاننده خواهد بود. ثانیا این پاسخ بصورتی خواهد بود که برای مردم قابل قبول باشد. علاوه بر این این چنین پاسخی بنحوی خواهد بود که مانع یک جنگ فراگیر در منطقه که خواسته اسرائیل است، بشود. این ها قوانین درگیری و معیارهای جنگ است.
مجری:
آیا اسرائیل در جریان حوادث اخیر معیارهای درگیری را رعایت کرده است؟
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
این که اگر اسرائیل قوانین درگیری را با ایران رعایت نکرد آیا معنی اش این است که قوانین درگیری نابود شود. این منطق درستی نیست. اما در رابطه با نمونه هایی که اشاره کردید اولا، جنگ بین ایران و موجودیت اسرائیلی و پشت آن ایالات متحده آمریکا مستمرا جریان دارد چه این جنگ اعلان شده باشد . چه اعلام نشده باشد. در این جنگ برخی مواقع ایران امتیازاتی را به ثبت میرساند و برخی مواقع هم طرف های دیگر امتیازاتی را به ثبت می رسانند. ایران هر کاری که انجام میدهد را الزاما اعلام نمی کند. مثلا پاسخ ایران به ترور شیخ اسماعیل هنیه.
در رابطه با سلیمانی که در تمامی طول حیاتش در این منطقه این امکان وجود داشت که توسط آمریکا ترور شود و او طبق اصول دیپلماتیک و علنی جابجا می شد.
مجری:
ما گریه های خامنه ای و رئیسی در رابطه با کشته شدن سلیمانی را دیدیم بدون این که پاسخی از طرف ایران وجود داشته باشد.
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
چه کسی می گوید پاسخی نبوده است.
مجری:
یعنی این پاسخ در عین الاسد را از قبل به ترامپ اطلاع دادند؟
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
این تبلیغات ترامپ است. چه دلیلی دارد که ما هرچه را که ترامپ ادعا میکند به خود بگیریم. اولا این پاسخ روی پایگاه عین الاسد بود. دوم این که ضربه در شرائطی بود که دهها یگان آمریکائی در رابطه با افغانستان در آماده باش بودند. و مهمترین نکته این که این ضربه بر اساس این خط بود که نیروهای آمریکائی باید این منطقه را ترک کنند که عملا هم اجراء می شود. تصور نکنید که ایران اگر گفت این ضربه را در فلان موقعیت وارد میکنیم همان است و دیگر تمام می شود.
در رابطه با مقاومت ما الآن در مورد محور مقاومت در منطقه و ارتش های عربی صحبت نمی کنیم و می توان این را در زمان دیگر مطرح کرد. محور مقاومت هم به ارتش های عربی نیاز ندارد و می تواند اقداماتش علیه موجودیت صهیونیستی را هر طور که نیاز باشد انجام بدهد.
مجری:
در داخل عراق و داخل یمن و داخل لبنان به ایران می گویند کنار بکش ما از آرمان ملتمان دفاع می کنیم. در این رابطه انبوهی تظاهرات و صدا ها و نظرها وجود دارد.
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
در مقابل هم تظاهرات و صدا ها و نظرهای دیگری هم وجود دارد. (همراه با تمسخر)
یک هماهنگی کامل بین ایران و گروههای مقاومت وجود دارد.
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
قاسم سلیمانی گفت ما در 4 پایتخت حاکمیت داریم.
محمد شریعتمدار دیپلمات سابق ایرانی:
این حرف تهمت است. قاسم سلیمانی چنین حرفی نزده است.
دکتر معایطه وزیر تبلیغات سابق اردن:
ایران با اصول تفکر و مصلحت ایرانی عمل میکند. بر اساس تجربه اش در جنگ با عراق ایران نمی خواهد ارتش خودش را مستقیما وارد هیچ جنگی در منطقه بکند. گسترش نفوذ خودش در منطقه را از طریق میلیشیاها و پنجه های خودش در منطقه انجام میدهد. نمی خواهد وارد هیچ جنگی بشود این را همین جا او (محمد شریعتمدار) هم گفت. نمی خواهد خودش را درگیر کند و نمی خواهد هیچ قیمتی بدهد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر